dilluns, 29 d’octubre del 2012

Creative Commons i el programari lliure

Què és Creative Commons?

Creative Commons és una corporació americana sense ànims de lucre. El seu objectiu és donar opcions a aquells creadors que no els importa que altres persones agafin i modifiquin la seva obra amb una serie de condicions. Permet que els autors escolleixin els termes en que volen compartir les seves obres en el món digital. 


Hi ha 4 condicions bàsiques: 
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Reconeixement Reconeixement, o Attribution (by): sempre que es reconegui l'autoria de l'obra, aquesta pot ser reproduïda, distribuïda i comunicada públicament.
  • Creative Commons: No Comercial No comercial, o Non Commercial (nc): no es pot utilitzar l'obra ni els treballs derivats per a finalitats comercials.
  • Creative Commons: Sense obres derivades Sense obres derivades, o No derivative works (nd): no es pot alterar, transformar o generar una obra derivada de l'obra original.
  • Creative Commons: Compartir Igual Compartir igual, o Share alike (sa): si s'altera o transforma l'obra, o se'n generen obres derivades, han de quedar subjectes a la mateixa llicència que l'obra original.
Combinant les condicions obtenim les següents sis llicències:
  • Creative Commons: Reconeixement Reconeixement (cc-by): es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la generació i distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Reconeixement – NoComercial (cc-by-nc): es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa): no es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): no es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.

Obtenció de la llicència

Desprès d'escollir que es vol, es tindrà la llicència expressada de tres formes:

Commons Deed: És un resum fàcilment comprensible del text legal amb les icones rellevants.
Legal Code: El text legal complert en què es basa la llicència que heu triat.
Digital Code: El codi digital o metadades, que pot llegir la màquina i que serveix perquè els motors de cerca i altres aplicacions identifiquin la vostra obra i les condicions d'ús.

Utilitzant la llicència

Al acabar d'escollir la llicència ja es pot obtenir el codi embed i per tant, poder afegir el botó on es vulgui. Aquest estarà enllaçat amb el Commons Deed i d'aquesta manera, tothom podrà estar informat de les condicións de la llicència. 
Si la llicència ha estat violada, tindreu les bases per defensar els vostres drets.

En aquesta pàgina es pot obtenir una llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/choose/


Amb aquest vídeo podreu entendre millor què és Creative Commons: 

Vídeo de: ElDavid66




Què és el programari lliure? 


Tal i com diu la Wikipedia, el programari lliure és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets.


Com sabem si és un programari lliure?

Tot programa que permeti les quatre llibertats definides per la Free Software Foundation és considerat programari lliure:

1. Llibertat d'ús del programari per a qualsevol propòsit
2. Llibertat de saber el funcionament del programa i poder adaptar-lo segons les necessitats pròpies
3. Llibertat per redistribuir còpies
4. Llibertat de poder millorar el programa i redistribuir-lo amb aquestes noves millores per tal de que tothom pugi beneficiar-se. 

Hi ha una gran qüantitat de programaris lliures, alguns d'ells són el Linux, el Gimp, l'Open Office o el Mozilla Firefox

Podeu veure aquest vídeo per saber-ne més:

Edu3.cat





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada